05 prosince 2006

Indy a Wich / Hádej kdo


Trio Indy a Wich (třetím do party kluků byl La4) si s novou deskou dalo na čas. Od vydání alba My 3 na Maddrum uplynuly předlouhé 4 roky. První deska se spolu s Repertoárem od PSH znamenala pro českou h-h scénu přelom v kvalitě a popularitě. V té době se tady skutečně nic lepšího nenašlo a pražskej oldskool vedl na celé čáře. Popularita těhle dvou undergroundových kapel se s rozrůstající posluchačskou základnou h-h vyrovnávala ultra komerčnímu Chaozzu v době jeho největší slávy. Prostě když se někdo chtěl seznámit s h-h Indy a Wich a PSH byli povinnost. Nebylo to jenom o tom, že desky vyšly na seriózních a mediálně propagovaných labelech, ale kvalita prostě byla. Každopádně ovlivnily desítky dalších mcjů :) a cokoliv nového se srovnávalo právě s nima.
Ale všechno jednou končí, a i popularita IaW nezůstala tym kde byla. Projevilo se čekání, během kterého se celá scéna posouvala mílovými kroky. Kvalita se nenajde už jenom v Praze; x novejch mcs má dobrou flow, x dobrejch djs má dobrý beaty. Vyšly další přelomový desky, který sice nebyly asi na takovým levelu, ale nikdo nevydržel poslouchat výše zmíněné desky 4 roky. IaW prostě nebyli už tak in, když se fanouškům rozšířily obzory a to nejen v rámci Česka. U nás se namátkou objevili např. Prago Union, Pio Squad, Bow Wave, Amo, Orion, Kontrafakt a Supercrooo (btw. nesnáším je, ale ovlivnili rap (drsnym stylem) i hudbu (nadmíra synťáků) skoro na všech novejch deskách). Lidi chtěli novinky od IaW, ale ony nepřicházely a nepřicházely. Jejich úroveň a kontakt s fanoušky udržovaly jen hostovačky a to snad na každým lepší h-h albu v ČaS.
Deska Hádej kdo měla skluz celkem asi rok a i v době oficiálního vydání měla další čtrnáctidenní zpoždění. Následovala po rovněž letos vyšlém albu Rap'n'roll od PSH. Očekávání byla velká, všichni čekali ještě lepší desku, než byla ta minulá. Po poslechnutí nových PSH jsem si ale uvědomil, že tady pravděpodobně nevznikne už nic h-h k čemu budu mít takovej vztah jako k My3 a Repertoáru. Prostě je to část mýho já, která zrovna v tý době poslouchala h-h a žádná lepší hudba neexistovala. Chjo, nostalgie...kde sou ty časy (tím nechci říc, že zase chci a budu poslouchat h-h ;)
Na Hádej kdo je 17 tracků, s tím si IaW dali opravdu práci, stopáž zabírá celé cd. Z party 3 se ale během těch let stala jen dvojka Indyho s Wichem. La4 kluk se pokouší vydat na sólovou dráhu, ale dává si ještě víc na čas... Kromě něj na desce dál hostují Orion, H16, Idea, Vec, Rytmus, The Regime, Ni, W518 a Ego. Hudebně je deska hodně splývající, čekal jsem větší experimenty třeba do slibovaného d'n'b a jungle, ale nedočkal se. Je škoda se omezovat jen jedním stylem a jet si jen to svoje. Tady se objevují jen náznaky, což je možná kvůli elektronickému původu hudby logické. Flow Indyho zůstává na stejné úrovni, ale přijde mi, že texty na desce nehrají prim, což by u h-h měly. Ne že by texty nebyly tak dobrý, ale prostě jenom zanikají. Wichovy beaty už nejsou tak sladké ale nejsou ani mastné. Hlasitost je divně zmasterovaná a to tak, že
na ně bez ekvalizéru musíte dávat pozor. Nová deska je možná lepší co se týče odborných úrovní, ale líbí se mi rozhodně míň. Vynikají např. tracky 8 promile, Superjob, Z tvojí 1/4, Pro naše kids, Konstantin a jednou. Nicméně IaW odvedli dobrou práci a dokázali, že si svoje místo na výsluní zaslouží. 75%

Žádné komentáře: